De AEX-index in Amsterdam is donderdag met winst de handel uitgegaan. Opvallend daarbij waren de verliezen voor ABN AMRO en Ahold Delhaize. Anderzijds werd NN door beleggers beloond voor zijn kwartaalcijfers. Ook elders in Europa eindigden de graadmeters in de plus.

De AEX-index sloot uiteindelijk 0,5 procent in de plus op 451,82 punten. De MidKap steeg 0,1 procent naar 650,53 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,7 procent.

Supermarktconcern Ahold Delhaize verloor 3,8 procent en was daarmee de sterkste daler in de AEX. Uit de eerste gezamenlijke cijfers van het fusiebedrijf bleek dat de omzet de afgelopen maanden minder sterk is gegroeid dan analisten hadden voorspeld. De operationele winst kwam ook een fractie lager uit dan verwacht.

ABN AMRO

ABN AMRO (min 2,4 procent) was ook een opvallende verliezer. De staat heeft zijn belang in de bank verkleind naar 70 procent door de verkoop van 65 miljoen certificaten van aandelen voor in totaal 1,3 miljard euro.

Verzekeraar NN Group (plus 2 procent) behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX. De verzekeraar heeft afgelopen kwartaal zijn resultaten verbeterd, ondanks de zeer lage rente en de onzekere marktomstandigheden. Het bedrijf liet verder weten dat er nog veel werk te doen is, voordat een hoger bod op Midkapper Delta Lloyd (min 0,6 procent) kan worden overwogen.

Royal Mail

Royal Mail (min 7 procent) was in Londen een opvallende verliezer na de publicatie van zijn kwartaalresultaten. Het postbedrijf zag de winst dalen en liet weten zijn bezuinigingen op te voeren.

In Frankfurt werd Henkel 1,2 procent minder waard. Het moederbedrijf van merken als Schwarzkopf, Persil en Pritt rondde de verkoop van zijn zonnebranddivisie af en liet weten zich voortaan te richten op zijn tien grootste merken.

Euro

Positieve geluiden over de onderhandelingen over de bevriezing van de olieproductie door oliekartel OPEC zorgden voor een opleving van de olieprijzen. Dat effect ebde echter al gauw weer weg. Een Amerikaanse olie was bij de slotbel 0,3 procent duurder op 45,71 dollar. Voor Brent moest 0,1 procent meer worden betaald, en werd voor 46,66 dollar per vat verhandeld.

De euro werd voor 1,0658 dollar verhandeld, tegen 1,0695 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

KIJK OOK OP FINANZEN.NL: